13.6.2016

Seitsemän veljestä meni kaappiin...

Tänään kävimme Novitan neulomolaisten kanssa vierailulla Novitan tehtaalla, Korialla. Selaliset parikymmentä meitä oli...

Alussa on "topsi" villaa, värjäämätöntä, johon on lisätty 25% Polyamidia. Sellaisena tutuimmat langat( 7 veikka, Nalle, Isoveli) tulevat Novitan tehtaalle. Tehtaalla langat värjätään joko topseina tai vyyhteinä, jotkut värit valkaistaan kaapissa. Värjäämöstä minulla ei ole kuvia, koska siellä ei saanut ottaa kuvia.

Yllä on värjätty topsi mustaa 7 veljestä- lankaa.Topsit menee värjäyksen jälkeen avauskoneeseen kammattavaksi.


Esikehruukone sekoittaa langan kuidut. Vasemmassa kuvassa langat odottavat esikehruukoneeseen pääsyä, oikealla olevat langat on jo käyneet koneessa. Vähän jäi itselleni epäselväksi, montako kertaa lanka menee avaus- ja esikehruukoneen läpi, mutta epäilisin että useamman...

Tässä hyvä esimerkki siitä, ettei lanka näytä ollenkaan samanväriseltä topsina ja valmiina lankana. Kyseessä 7 Veljestä vaalea beige (060)

 Nämä langat odottavat kehruukoneelle pääsyä.

Langat kehruukoneessa.

Kehruukone. Kyllä tähän määrään- ja vauhtiin tarvittaisiin mekoisen monta rukkia ja mummoa :)

Nämä langat on käyneet kehruukoneessa ja ovat nyt säikeinä.


"Monistuskoneessa" lanka kertaantuu ja säikeet yhdistyy, esim 7 Veljestä 4-säikeiseksi. Langasta puuttuu kuitenkin vielä kierre.

Tässä koneessa lanka saa kierteen ja on valmista kerittäväksi.


Nämä 7 Veljestä Raita- langat (829) odottavat kerimistä isoilla kartioilla. Lankaa yhdessä kartiossa on n. 4,5- 5kg


Tässä syy siihen, miksi "lanka saattaa sisältää solmuja". Langat keritään isoilta kartioilta ja jossain vaiheessa on pakko vaihtaa kartioa. Silloin kahden eri kartion langanpäät yhdistetään SOLMULLA :) Oppaamme kertoi, että toki on mahdollista tehdä solmuton lanka, muttei se ole kustannustehokasta. Samoin keräkoneen käyttäjä pyrkkii tarkkailemaan, mihin kohtaan kerää solmu jää, mutta miten siinä vauhdissa...


Langat saavat vielä viimeisen, kuohkeuttavan höyrytyksen juuri ennen kerimistä.Keräkoneella langat keriytyy ja vyöte odottaa valmiina uutta kerää. Kone osaa itse määritellä oikean painon kerälle.


Langat pakattuina, valmiina lähtemään kaupan hyllylle. Melkoisen matkan ja monta työvaihetta (15-20) lanka kulkee, ennen kuin se on valmiina lähtöön.

Ja näin on taas yksi kerä päätynyt neulojalle.


Kiitokset Novitalle ja Mammukalle vierailun järjestämisestä. Oli kiva käydä tutustumassa. Vähän jouduin apua etsimään netistä mm. koneiden nimien osalta. Täältä löytyi ET- lehden juttu Novitan tehtaasta.


Niin ja se Jussi...

Tässä odottelee karstauskoneeseen pääsyä erä Jussi- lankaa. Väriksi oppaamme arvioi sinertävän violetin. Nämä on 7 Veljeksen, Nallen ja Isoveljen kehruujäämiä ja yksi työntekijä niistä erotteli epätasaisuuksia ym möykkyjä ja roskia käsityönä! Hän myöskin sommittelee värit, jonka perusteella erästä tulee uniikki. Kahta samanlaista Jussi- erää ei ole... melkoisen peränurkassa sijaitsi tämä kone.

10 kommenttia:

 1. Hienon yhteenvedon olet kirjoittanut vierailustamme Novitan tehtaalla. Mukava tutustuminen siellä. Terv. Minna

  VastaaPoista
 2. No täällähän on täydellinen selostus näkemästämme. Suuret kiitokset sinulle! Terkuin Marja Mammukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myös sinulle tutustumisen järjestämisestä
   -BN-

   Poista
 3. Hyvän jutun oot kirjottanut. Terkuin Teeppari

  VastaaPoista
 4. Tyhjentävän yhteenvedon olet tehnyt ja napsinut kuvia!

  VastaaPoista
 5. Hyvän jutun teit. Selvensi paljon näkemäämme, sillä koneiden metelin vuoksi ei kaikkea oppaan selostuksesta kuullut.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista. Olisi kiva joskus päästä tuolla käymään, kun ei ole edes kaukana.

  VastaaPoista